Mensen en hun gedrag
Het gedrag van mensen is overal en altijd een onderdeel van het gesprek. En wat zijn mensen verschillend. Cultuur, ego, communicatie, het is allemaal onderdeel van het gedrag.
Camper gedrag
Iedere camperaar is trots op zijn of haar camper en dat hoort ook zo te zijn. Wat iemand binnen zijn camper uitspookt of doet is helemaal aan de eigenaar en zijn of haar mede-reizigers.
Groot, groter, grootst
Wij vinden het geweldig om te zien hoeveel verschillende soorten, merken, formaten en uitvoeringen er van campers zijn. Iedere camper heeft wel iets bijzonders of speciaals.
Is de camper wat compacter, dan is er vaak inventief met de ruimte omgegaan. Slimme oplossingen zijn in een compacte camper nog belangrijker dan in een grotere camper. Al zie je dat een grotere camper ook uitdagingen met de ruimte heeft. Althans, de eigenaars dan.
Het interieur van een camper is vaak een afspiegeling van de eigenaar(s). Oke, de kleur van het interieur kun je niet aanpassen, want dat is vaak inbegrepen. Het toevoegen van je eigen spullen, dat is soms best een uitdaging. De ene camper is een kleurexplosie, de andere camper is ingetogen.
En dan de buitenkant. Soms vol met stickers, soms heel rustig. Het is vaak een afspiegeling van de persoonlijkheid van de eigenaar. We hebben teksten gezien, foto’s van huisdieren, vlaggen, promo van bedrijven (doen wij ook). Kortom, wanneer je campers tegenkomt, is het altijd een leuke verrassing om te zien wat er dit keer is toegevoegd.
Vaak zie je achterop een fietsendrager, wat op zich niets geks is. Wat je ook steeds vaker tegenkomt zijn de aanhangers. Wat daar soms in zit, dat heeft ons wel verbaasd. Scooters (oke, snap ik), maar ook hele auto’s, quads, een aggregaat (want de elektrische fietsen moeten ook opgeladen worden en je hebt niet altijd een plek met stroom). En soms, soms is de camper zo groot dat de auto gewoon achterin gereden wordt, onder het slaapgedeelte.
Ook opvallend, vaak geven mensen veel geld uit aan een camper om vervolgens op alles daaromheen te beknibbelen. Aan komen rijden op een camperplaats, je accu’s opladen met de stroom, water bijvullen en dan voordat de beheerder komt om geld te innen…..wegwezen. Onze monden vielen open van verbazing.
Karakters
Tot zover de camper zelf. De eigenaren…..dat is een ander verhaal. Wanneer mensen lange tijd op eenzelfde plek blijven, dan krijg je vanzelf groepsvorming. Nederlanders kunnen dat, Duitsers zijn daar de overtreffende trap van. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Zweedse camperaars zijn een stukje rustiger, want het aantal Zweden is vaak op 1 hand te tellen.
Waar we de Duitsers op het strand kennen van de ‘kuilen’, bij het zwembad van de belachelijk vroeg neergelegde handdoekjes, hebben we nu kennis gemaakt met het alvast neerzetten van de waszakken. Vervolgens gewoon terug naar je camper. Tja, dan heb je aan ons toch een verkeerde. Wij kwamen met onze was en de deur was open van de wasruimte. Dus wij onze was gewoon in de wasmachine gedaan en aangezet. Programma van een uurtje. Rob na een klein uur terug naar de wasruimte, de was had nog een paar minuten nodig. Hij staat even met iemand te praten, loopt terug en toen had de volgende onze was al uit de machine gehaald en in onze waszak gestopt. Dit gaat ons wel wat ver.
Andere dingen die ons opvallen is het gedrag van ‘als wij goed staan, zoekt de ander het maar uit’. Dit merken we met name op wat grotere camperplaatsen, waar alles wat strakker op elkaar staat. Sta je naast een grote camper (formaat touringcar) die ook nog eens een soort van dakterras op de camper heeft, dan pikt ie niet alleen het zonlicht, maar ook het normale daglicht weg. En ja, dat is ook een taak van de beheerder, maar toch. Beetje rekening houden met de ander is wel fijn.
En dan hebben we het nog niet over kinderen en huisdieren die zo nodig nog meer geluid produceren dan de ouders/baasjes. Daar zijn Nederlanders dan ook wel weer heel goed in 😉
Camperplaatsen
Je zal nu misschien wel denken ‘dan ga je naar een andere camperplaats’ en daar heb je gelijk in. We ontdekken nog steeds heel veel en het type camperplaatsen is er eentje van. Je vindt ze in alle soorten en maten. Op grote camperplaatsen is onze ervaring zie je vaak groepen die daar met elkaar afspreken. Dat levert veel geluid op, wat prima is als je dat leuk vindt. En zo af en toe is het natuurlijk geen probleem, best grappig zelfs.
Buitenaf staan op een gratis plek ergens aan zee is natuurlijk geweldig, alleen vaak zonder voorzieningen. Wij kunnen wel even zonder stroom, maar we moeten ook werken en verbruiken dan iets meer dan normaal zijn we achter gekomen.
Onze voorkeur gaat toch wel uit naar de kleinere camperplaatsen. Maximaal 10-12 campers, wat vaak ook een heel diverse pluimage aan camperaars oplevert. Dat geeft weer boeiende gesprekken als je daar zin in hebt. Niets hoeft, het kan wel. En dat sfeertje bevalt ons het beste. Liefst ook nog met verschillende nationaliteiten. Nederlanders zijn leuk, maar daarvoor gaan we niet op reis.
Kortom, wij genieten en verbazen ons. De mensen, de campers, de camperplaatsen, het is één grote ontdekkingsreis. Zolang wij het leuk vinden blijven wij ergens en kunnen we ook lekker werken. Valt het tegen, dan reizen we verder.
¡Hasta luego!