vliegen

Onverwachte Gast: Ongenode Insecten

Het was een fantastisch weerzien met vrienden Octavio & Susanna en Jo & Stu, maar helaas werd de gezellige sfeer al snel verstoord door een overvloed aan vliegen, muggen en andere insecten. Vooral Sandra kreeg het hard te verduren, al bleef niemand van de groep gespaard.

De impact van luchtvochtigheid op insecten

In de zomer stijgen de temperaturen in Spanje, en in onze regio was het zo heet dat we tijdelijk naar Nederland zijn gevlucht. Daar troffen we gelukkig aangenaam weer aan, iets wat de afgelopen zomer ontbrak.

Wanneer de temperaturen stijgen, stijgt ook de luchtvochtigheid. Dit, in combinatie met heftige buien, creëert een ideale broedplaats voor stekende en bijtende insecten. Bij Octavio en Susanna staan ook paarden, en als de paardendrollen niet regelmatig worden opgeruimd, is dat als olie op het vuur voor deze vervelende bezoekers.

Sandra was de afgelopen dagen een echt doelwit voor de insecten. Gelukkig hebben we horren in alle ramen en de deur, maar telkens wanneer we deze openen, is er een kans dat de muggen en vliegen naar binnen glippen. En buiten zijn is zo fijn! De schade? Ongeveer 100 beten, wat resulteert in koortsachtige klachten waar niemand blij van wordt.

Klachten en effectieve remedies

Voorkomen is beter dan genezen, en vooraf sprayen met citronella en soortgelijke producten biedt tijdelijke verlichting, maar de effectiviteit is na enkele uren al verdwenen. Wat kun je doen tegen al die jeukende bulten? De ‘hete lepel-methode’ neutraliseert het gif effectief, terwijl een ijsblokje op de beet bij anderen verlichting kan brengen. Aloë vera en zinkzalf helpen om de huid te verzachten en te herstellen. Voor pijn en allergische reacties zijn pijnstillers en antihistaminica onmisbaar.

Ongenode insecten vermijden

Met bijna geen wind blijven de vliegen en muggen rondvliegen. Een airco of ventilator kan enorm helpen, aangezien insecten vaak wegblijven van tocht. Daarom hebben we een ventilator in de woonruimte en een miniventilator boven het bed geplaatst. Het aansteken van wierook, vooral met lavendelgeur, werkt ook goed tegen deze vervelende beestjes.

Nieuwe ideeën voor insectenbestrijding

Later deze week, wanneer Sandra zich beter voelt, overweegt ze om alternatieve smeersels zoals eucalyptus- of pepermuntolie uit te proberen. Alles is beter dan chemische middelen!

¡Hasta luego!