Abanicos – de Spaanse handwaaiers
In de zomer, zeker wanneer de temperatuur stijgt, zie je veel vrouwen in Spanje de waaier gebruiken. Deze typisch Spaanse handwaaier produceert een licht briesje met minimale inspanning. Toeristen kopen ze vaak om mee naar huis te nemen, waar ze meest van tijd in een lade verdwijnen. Ik heb er jaren geleden eentje gekregen van mijn buurvrouw toen ze terugkwam uit Barcelona. Erg handig en ik gebruik ‘m nog steeds. Weet je dat deze waaiers ook hun eigen geheime taal hebben?
Mode & dans
In het verleden werden de waaiers vooral gebruikt door oudere dames in Spanje om hen koelte toe te waaien met een simpele handbeweging. Verder wordt de waaier gebruikt bij de flamencodans en is het een onmiskenbaar modeaccessoire in (het zuiden van) Spanje.
Waaiers zijn verkrijgbaar is vele kleuren en materialen. Van bedrukt, tot handbeschilderd, maar ook gemaakt van kant en ga zo maar door. De duurdere waaiers zijn vaak verpakt in een doosje en voorzien van een beschermhoes.
De waaier gebruiken om te communiceren was een gewoonte van vrouwen uit de hogere klasse om in het geheim een bericht te sturen naar hun geliefde of naar iemand die ze bewonderen.
De geheime taal
Een greep uit de taal van de waaier.
- Ja = hou de gesloten waaier tegen de rechterwang
- Nee = hou de gesloten waaier tegen de linkerwang
- Kus me = raak de lippen aan met een half geopende waaier
- Ik hou van jou = breng de waaier met de rechterhand naar het hart en laat de waaier daar rusten
- Hou je van mij? = biedt de gesloten waaier aan met beide handen
- Ik ben verloofd = snel zwaaien met de waaier
- Ik ben getrouwd = langzaam zwaaien met de waaier
- Ik wil met je trouwen = sluit een volledig geopende waaier geruisloos
- Ik ben in je geïnteresseerd = hou een open waaier met de linkerhand voor de onderzijde van het gezicht
- Ik heb een hekel aan je = haal de gesloten waaier met de rechterhand door de linkerhand
- Je bent gemeen = open en sluit de waaier meerdere malen
- Deel ons geheim niet = hou een gesloten waaier met de rechterhand boven het linkeroor
- Wacht op me = open de waaier volledig
- Vergeet me niet = hou de open waaier achter het hoofd
Oorsprong
Veel mensen geloven dat de waaiers van oorsprong uit Spanje komen. Dat is niet het geval. Ze bestaan al duizenden jaren en de eerste waaiers kwamen uit Egypte, India en China. Rond de 4e eeuw voor Christus zijn de eerste waaiers gespot in Europa, in het oude Griekenland om precies te zijn. Kruisvaarders brachten de waaiers naar Spanje.
In de 17e eeuw werden ze opvouwbaar en door de hogere klasse gebruikt om af te koelen, vliegen weg te zwaaien totdat ze een modeaccessoire werden in Europa. Het werd zelfs een statussymbool en het werden zeer waardevolle en echte kunstwerken.
Een waaier is dus meer dan alleen een handig ding om je te helpen de hitte te doorstaan. Met de stijgende temperaturen in de noordelijke delen van Europa kan de waaier erg handig zijn om als accessoire in de buurt te hebben.
Heb je interesse in het kopen van een waaier, kijk op CPRS living voor een aantal voorbeelden. Ze zijn bijna in elke kleur verkrijgbaar.